ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ

Θέλουμε μία πόλη καθαρή, περιποιημένη! Θέτουμε ως πρωταρχικό στόχο μας την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος συλλογής, διαχείρισης και ανακύκλωσης απορριμμάτων.

 1. Επέκταση του δικτύου υπόγειων κάδων απορριμμάτων, για την καλύτερη υγιεινή και αισθητική.
 2. Εγκατάσταση αισθητήρων και ειδικού εξοπλισμού, όπου θα μπορεί ο διαχειριστής του συστήματος να εντοπίζει πότε θα γεμίζει ο κάδος. Ο οδηγός του απορριμματοφόρου θα αδειάζει τον κάδο έγκαιρα.
 3. Πλύσιμο των κάδων υποχρεωτικά ανά τρίμηνο και τουλάχιστον δύο φορές τους καλοκαιρινούς μήνες.
 4. Σχολαστικό πλύσιμο πλατειών, παιδικών χαρών και πεζοδρομίων.
 5. Eπιπλέον δρομολόγιο συλλογής απορριμμάτων το σαββατοκύριακο στα κεντρικά σημεία της πόλης μας.
 6. Εκσυγχρονισμός του στόλου και των υπηρεσιών καθαριότητας.
 7. Επανασχεδιασμός τοποθέτησης κάδων για την ελευθέρωση χώρων.
 8. Ειδικά stand σε υπαίθριους χώρους και πάρκα με σακούλες για συγκομιδή περιττωμάτων κατοικίδιων και αδέσποτων.
 9. Σύσταση ειδικού συνεργείου καθαρισμού των πινακίδων οδικής κυκλοφορίας από αυτοκόλλητα.
 10. Τακτικός καθαρισμός φρεατίων όλο το έτος.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ

Η ανακύκλωση είναι πολιτισμός!

 1. Εφαρμογή κομποστοποίησης, αρχικά σε χώρους εστίασης και στις λαϊκές αγορές και μετέπειτα στα σπίτια (οικιακή κομποστοποίηση). Στόχος η μείωση συνολικού όγκου των απορριμμάτων του Δήμου και δαπανών.
 2. Project ανταποδοτικής ανακύκλωσης με την εφαρμογή τεχνολογίας ιχνηλασίας απορριμμάτων. Μέσω αυτής της εφαρμογής θα αυξηθεί το ποσοστό ανακύκλωσης.
 3. Δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας του Δήμου για την ανακύκλωση και το περιβάλλον (www.zografourecycle.gr)
 4. Ενισχύουμε την κουλτούρα καθαριότητας και ανακύκλωσης των δημοτών μέσω προγράμματος καθαρισμού μιας «ξεχασμένης» γειτονιάς.

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ - SMART CITY

 1. Επαναλειτουργία του διαδικτυακού ραδιοφωνικού σταθμού.
 2. Σταθμός επαναφόρτωσης ηλεκτρικών οχημάτων.
 3. Smart Lighting: τοποθέτηση νέου φωτισμού τεχνολογίας LED, με δυνατότητα έγκαιρου εντοπισμού δυσλειτουργιών, δυναμικής προσαρμογής του φωτισμού, για ενεργειακή εξοικονόμηση και βελτίωση ορατότητας
 4. Έξυπνο σύστημα εντοπισμού και διαχείρισης του στόλου οχημάτων του Δήμου, για καλύτερο συντονισμό και βελτιστοποίηση των δρομολογίων. Έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων (ειδοποίηση στην Υπηρεσία καθαριότητας όταν γεμίζουν οι κάδοι).
 5. Δημιουργία ασύρματων δικτύων (Wi-Fi) σε δημόσια κτήρια και κοινόχρηστους χώρους ATM Πιστοποιητικών που θα παρέχουν νυχθημερόν τη δυνατότητα στους πολίτες να εκτυπώνουν δημοτική ενημερότητα, πιστοποιητικά δημοτολογίου με εύκολο τρόπο.
 6. Η πιστοποίηση του πολίτη θα πραγματοποιείται με τη χρήση Κάρτας Δημότη. Η Κάρτα Δημότη θα δίνει την δυνατότητα στους δημότες να ψωνίζουν από την τοπική αγορά φθηνότερα.

ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΩΝ

 1. Κατασκευή ραμπών Αμεα σε πεζοδρόμια με σωστές προδιαγραφές και σε όλα τα δημοτικά κτήρια.
 2. Διαπλατύνσεις πεζοδρομίων – Δημιουργία ποδηλατοδρόμων: Αναπτύσσουμε ένα σημαντικό δίκτυο ποδηλατοδρόμων, το οποίο εκτείνεται στα εκπαιδευτικά ιδρύματα και το Πάρκο Γουδή. Με ασφαλείς οδεύσεις πεζοδρόμων – ποδηλατοδρόμων από και προς στα σημεία αυτά οι δημότες θα απολαμβάνουν τους χώρους αναψυχής με το ποδήλατό τους.
 3. Δημιουργία ενός νέου τμήματος πεζόδρομο – ποδηλατοδρόμου που θα ξεκινά από την αφετηρία του λεωφορείου 230 και θα καταλήγει στην οδό δραχμής. Με αυτό τον τρόπο θα επιτυγχάνεται η ομαλή μετακίνηση πεζών και ποδηλάτων από το βόρειο τμήμα του Δήμου Ζωγράφου μέχρι τα δημοτικά γήπεδα ποδοσφαίρου και μπάσκετ, καθώς επίσης και στα σχολεία που βρίσκονται απέναντι από την πλατεία του Αγίου Θεράποντα.
 4. Το πεζοδρόμιο της οδού Ταξίλου επεκτείνεται και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται σε όλο το μήκος της μια ασφαλή διαδρομή για πεζούς και ποδηλάτες. Να σημειωθεί ότι το διευρυμένο αυτό πεζοδρόμιο – ποδηλατοδρόμος περνά ακριβώς δίπλα από το Ιλίσιο Κολυμβητήριο, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΩΤΣΗΣ» και 6ο Γυμνάσιο – Λύκειο Ζωγράφου καθώς και την μικρή πύλη της Πανεπιστημιούπολης, έτσι εξυπηρετούνται γονείς, μαθητές και φοιτητές. Σημαντικό στοιχείο στην πρόταση αυτή αποτελεί το γεγονός ότι δεν επηρεάζονται οι υπάρχουσες θέσεις στάθμευσης στην οδό Ταξίλου.
 5. Πεζοδρομοποίηση του δρόμου που περνά έξω από τα σχολεία του Αγίου Θεράποντα και το 2ο Δημοτικό σχολείο Ζωγράφου (διάστρωση με κυβόλιθους)
 6. Διαπλάτυνση πεζοδρομίου και δημιουργία ποδηλατοδρομου που θα ξεκινά από την Πλατεία Μερκάτη και θα καταλήγει στο Άλσος Ιλισίων. Η διαπλάτυνση θα γίνει με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μειώνονται οι θέσεις στάθμευσης.
 7. Πεζοδρόμηση από Σπανοβαγγέλη έως Μαικήνα, έξω από το σχολικό συγκρότημα της περιοχής του Αγίου Γερασίμου.
 8. Εσοχή έξω από το γήπεδο μπάσκετ στην οδό Ωρίωνος για την προσωρινή στάση για την ασφαλή παραλαβή των μικρών αθλητών από τους γονείς

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

 1. Άμεση υλοποίηση μελέτης για την ανάδειξη του χώρου πρασίνου των 17 στρεμμάτων (τέρμα Νέου Τέρματος Ζωγράφου) προκειμένου να αναδειχθεί η περιοχή ως χώρος φυσικού κάλλους και περιπάτου.
 2. Ανάπλαση και επανασχεδιασμός πλατείας Τερζάκη και Αγίου Γεωργίου με δενδροφύτευση.
 3. Κίνητρα για ανάπτυξη και συμμετοχή των δημοτών και σχολείων στην διατήρηση και αναβάθμιση του αστικού πρασίνου.
 4. Σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής για το Άλσος Ιλισίων προικειμένου να απολαμβάνουν ξανά οι ζωγραφιώτες το πράσινο.
 5. Δημιουργούμε πάρκα «τσέπης» για να αξιοποιήσουμε χώρους που παραμένουν σε αχρησία, όπως στις συμβολές των οδών. Κατασκευάζουμε μικρούς πράσινους πνεύμονες σε κάθε γειτονιά.
 6. Παρεμβάσεις αναβάθμισης των κοινόχρηστων χώρων και ευπρεπισμού των παρτεριών (φύτευση νέων δέντρων και λουλουδιών).

ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ

 1. Διορθωτικές παρεμβάσεις για την αύξηση λειτουργικότητας της δημοτικής συγκοινωνίας, με σκοπό τη βέλτιστη εξυπηρέτηση των πολιτών. Συχνότερα δρομολόγια και σύνδεση των τριών περιοχών του Δήμου μας (Γουδή, Ιλίσια, Ζωγράφου). Σύνδεση με το σταθμό μετρό Κατεχάκη.
 2. Επιβράβευση των δημοτών που επιλέγουν να μετακινηθούν με τη δημοτική συγκοινωνία. Αυτό επιτυγχάνεται με την εφαρμογή δημοτικής πλατφόρμας επιβράβευσης (διαδικτυακή πλατφόρμα www.followgreen.gr) που θα διανέμει κουπόνια επιβράβευσης. Τα κουπόνια αυτά θα εξαργυρώνονται σε τοπικές επιχειρήσεις. Με αυτή τη δράση προωθείται η εξοικονόμηση ενέργειας και η τόνωση της τοπικής αγοράς.
 3. Δημιουργία 2 σύγχρονων υπόγειων χώρων στάθμευσης στα ήδη υπάρχοντα δημοτικά υπαίθρια parking, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).
 4. Άμεση απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων με σκοπό την αύξηση ελεύθερων θέσεων στάθμευσης.
 5. Εντοπισμός των σημείων με την έντονη συμφόρηση (φανάρι Εθνικής Τράπεζας Ιλίσια, Μούσκου, Γ. Ζωγράφου) και εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης με σκοπό την βελτίωση της κυκλοφορίας.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

 1. Φύλαξη σχολικών μονάδων, εκτός ωραρίου λειτουργίας, με τη χρήση νέων τεχνολογιών.
 2. Κάθε σχολική μονάδα «υιοθετεί» ένα πάρκο της περιοχής της. Πρόγραμμα καθαρισμού πάρκων σε συνεργασία με τα σχολεία και βράβευση σχολείου με την μεγαλύτερη συγκομιδή ανακυκλώσιμων.
 3. Δημοτικο Ανοιχτό Πανεπιστημίο με τη χρήση δημοτικών κτηρίων.
 4. Αναδιάρθρωση και αναβάθμιση του θεσμού του Κοινωνικού Φροντιστηρίου.
 5. Την δημιουργία Δημοτικού Γραφείου Διασύνδεσης για μαθητές και φοιτητές με Πανεπιστημιακά ιδρύματα απ’ όλο τον κόσμο και παράλληλα την δημιουργία κέντρου Επαγγελματικού Προσανατολισμού και σύνδεσής του με την Τοπική Δομή Απασχόλησης που έχουμε σχεδιάσει.
 6. Μέσα από την δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας καταγραφής παρατηρήσεων, αναγκών, αιτημάτων που αφορούν συνολικά τα θέματα Παιδείας στην πόλη μας και σύνδεσής της με την Δημοτική Επιτροπή Παιδείας.

ΑΘΛΗΤΙΜΟΣ - ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

 1. Αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων (Γηπέδων – γυμναστηρίων)
 2. Ανοικτό για το κοινό το αθλητικό κέντρο «Σωτήρης Πέτρουλας» και χρήση του ταρτάν «Γρ. Λαμπράκης» και τα σαββατοκύριακα.
 3. Δημιουργία νέων υπαίθριων χώρων άθλησης.
 4. Υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ στο Γουδή (δίπλα από το τέννις)
 5. Γηπέδο «Αντώνης Φώτσης»: Κατασκευή υπαίθριου γηπέδου μπάσκετ στο μπροστινό μέρος του κλειστού γηπέδου και νομιμοποίηση της «τέντας» που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του κλειστού ή τοποθέτηση στεγάστρου τύπου «μπαλόνι».
 6. Μελέτη για πρόσβαση ΑΜΕΑ σε όλους τους αθλητικούς χώρους
 7. Λειτουργία κυλικείων σε όλα τα γήπεδα (γήπεδο «Αντώνης Φώτσης», Ιλίσιο κολυμβητήριο και δημοτικό στάδιο «Γρ. Λαμπράκης».
 8. Χρήση των σχολικών αυλών ως ελεύθεροι ανοιχτοί χώροι άθλησης μετά τη λήξη του ωραρίου των σχολείων σε γειτονιές που δεν έχουν ελεύθερους χώρους.
 9. Δημοτικό Στάδιο «Γρ. Λαμπράκης»
 10. Αναβάθμιση χρήσης του σταδίου με τοποθέτηση κατάλληλου εξοπλισμού (βατήρες, εμπόδια, στρώματα, αποδυτήρια κλπ) για τις ανάγκες των συλλόγων. Διοργάνωση πανελληνίων αγώνων.
 11. Δωρεάν χρήση του ταρτάν του «Γρ. Λαμπράκης» από τους δημότες κατοίκους της πόλης, ενώ για πολίτες άλλων δήμων θα υπάρχει ένα συμβολικό τίμημα μηνιαίως, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα συντήρησης.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλληλεγγύη και ανθρωπιά για τους πολίτες που μας χρειάζονται.

 1. Δημιουργία Δημοτικού Γηροκομείου
 2. Ενισχύουμε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ
 3. Σύσταση δημοτικών ιατρείων από εθελοντές γιατρούς, όπου θα παρέχονται πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας και προγράμματα πρόληψης.
 4. Υλοποίηση σχεδίου για τη διευκόλυνση των ΑμεΑ (ενίσχυση προσβασιμότητας)
 5. Κίνητρα σε επιχειρήσεις του Δήμου μας (π.χ. μείωση δημοτικών τελών) όταν προσλαμβάνουν άνεργους δημότες μας.
 6. Μετά από απαίτηση πολιτών δημιουργία κοινωνικού εστιατορίου και συστέγασή του με το κοινωνικό παντοπωλείο. Απλούστευση διαδικασιών για μείωση ή απαλλαγή δημοτικών τελών.
 7. Ενίσχυση οικογενειών με παιδιά που σπουδάζουν σε επαρχιακή πόλη.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

 1. Τουριστική προβολή του Δήμου Ζωγράφου μέσω ίδρυσης οργανισμού εθελοντών Ζωγράφου, οι οποίοι θα κάνουν περιηγήσεις. Θα προσελκύσουμε επισκέπτες στην περιοχή μας (λόγω από της μικρής απόστασης από το ιστορικό κέντρο της Αθήνας, των πανεπιστημίων, του Άλσους Ιλισίων και Πάρκου Γουδή) και αυτό θα έχει ως αποτελέσμα την οικονομική τόνωση.
 2. Στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας (start – up) με ενίσχυση, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας όσο και σε επίπεδο πόρων, επιχειρηματικών σχεδίων για την ίδρυση νέων μικρών από ανέργους.
 3. Δημιουργία Δημοτικής Δομής Απασχόλησης μέσα από την οποία θα γίνεται η σύνδεση της καταγεγραμμένης προσφοράς με την ζήτηση εργασίας από τις τοπικές επιχειρήσεις και την δημιουργία ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας.
 4. Διοργάνωση ημερίδων σε συνεργασία με τους εμπορικούς συλλόγους για τη σωστή αξιοποίηση του διαδικτύου και ανάπτυξη κινήτρων για αποδοτικότερη εμπορική κίνηση στην πόλη μας.

ΦΙΛΟΖΩΙΑ

Τα ζώα αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας

 1. Υιοθέτηση από το Δήμο φιλοζωικών πρακτικών.
 2. Παροχή κτηνιατρικής περίθαλψης στο Δήμο μας.
 3. Σύσταση ειδικής υπηρεσίας στο Δήμο, όπου οι πολίτες θα απευθύνονται όταν θα εντοπίζουν ένα αδέσποτο ζώο συντροφιάς.
 4. Αρχείο καταγραφής δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.
 5. Ενίσχυση του καταφυγίου αδέσποτων ζώων του Δήμου μας.
 6. Δημιουργία πάρκου σκύλων.
 7. Διοργάνωση «Γιορτής Υιοθεσίας Σκύλου».

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

 1. Ανάδειξη του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίας Τριάδος (Παναγία Γουδή), χρονολόγηση του οποίου ανάγεται στη μεσοβυζαντινή περίοδο (9ος- 12ος αιώνας).
 2. Οργάνωση ετήσιου νεανικού φεστιβάλ σε συνεργασία με τα τοπικά ωδεία και τα σχολεία με σκοπό να ενισχύσουμε το έργο των νέων καλλιτεχνών που διαμένουν στη πόλη μας.
 3. Τοποθέτηση πινακίδων στους χώρους  πολιτισμού του Δήμου που θα παρέχει τη δυνατότητα στους επισκέπτες, μέσω QR codes και με τη βοήθεια κινητού ή tablet, να λαμβάνουν βασικές πληροφορίες για τα μνημεία της περιοχής.
 4. Καθιέρωση ετήσιου graffiti φεστιβάλ (street art) στην οδό Δραχμής και Κοκκινοπούλου.
 5. Η ανάδειξη του πνευματικού κόσμου και της ιστορίας του Ζωγράφου, με δράσεις, αλλά και με ψηφιακή καταγραφή.

Πού θα βρεθούν τα χρήματα;

 1. Από τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 2. Από την αξιοποίηση των προγραμμάτων της Περιφέρειας Αττικής.
 3. Από την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).
 4. Από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
 5. Από την εξασφάλιση σημαντικών εκπτώσεων μέσω δημόσιων διαγωνισμών και όχι απευθείας αναθέσεων.
 6. Από την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας.

ΕΣΠΑ